Плотиране или рязане на самозалепващо се ПВЦ фолио по контур е най-разпространената форма за реклама, без значение дали става дума за екстериор или интериор.

Тя е универсална – към нея се обръщат фирми от всякакъв калибър.

Но това не учудва никого – богатата цветова гама, наситеността на цветовете, дългият живот, бързото и лесно поставяне върху различни повърхности като витрини, табели, превозни средства, стъкла са само част от натрупалите се през годините аргументи.

Не по-малко важни са ниската цена, качеството и търсен резултат, какъвто и ние в търсим – всяка реклама да привлече вниманието на повече потребители за нашите клиенти.

На пазара съществуват различни производители на универсални и специални ПВЦ фолиа.

При първите цветовете са десетки, като всяка марка има и нестандартни такива. Вторите са съобразени за конкретни условия.

При нас можете да откриете максимален избор от високо качество на оптимална цена. На пазара могат да се открият няколко вида.

✅Стандартните самозалепващи се ПВЦ фолиа са най-масовият тип. Те могат да се използват за всякакъв вид апликация. Биват мат или гланц, като различните серии и номера в един каталог носят информация и за годност.

При гама от над 50 разцветки възможните комбинация зависят единствено от фантазията и усета на дизайнерите. Често срещана практика е поставянето на цвят върху цвят за по-силен контраст.

✅Пясъкоструйното фолио е друг вид, които е с декоративна насоченост.

Създадено е за монтаж върху стъклени витрини, прегради, прозорци. Той е полупрозрачен и създава усещане за матираност. Лепилният му слой е прозрачен. Предлага се в златно или сребърно.

✅Автомобилното фолио също е специализирано фолио.

То е произведено за монтиране върху превозни средства, поради което е много гъвкаво.

Влияе се много по-малко от атмосферни условия, по-малко се свива или разширява след полагане.

✅Флуоресцентното фолио е четвърта възможност за реклама.

При него на пазара има само шест цвята, но всичките са електрикови.

Тяхната яркост и флуоресцетност са основен коз при места със слаба светлина.

✅Не е за пропускане като възможност и транслуцентното фолио.

То е полупрозрачно, използва се за светещи реклами. Може да се монтира и върху витрини, като спира излишните отблясъци поради сатенената си повърхност.

✅Светлоотразителното фолио пък е специализирано за производство на пътни знаци и упътващи табели, както и монтиране върху превозни средства. Има силен лепилен слой, устойчиво е на всякакви външни неблагоприятни условия, химикали, горива и корозия.

Изградено е от хиляди огледално-отразителни частици, което му позволява да отразява всякакъв вид светлина.

Рязането на самозалепващо се ПВЦ фолио става чрез режеща машина – плотер.

Ролките имат широчина от 50 сантиметра до над 180 сантиметра, а на дължина повечето са с размер от 50 линейни метра.

Изрязването става посредством тънко ножче. То се движи по широчина.

Самозалепващо се ПВЦ фолио
Печат върху фолио
Цветни фолиа

Валяците на режещия плотер пък местят фолиото по дължина. Важно е да се съобразява и променя натиска на ножчето, защото различните фолиа са с различна дебелина в микрони. Още повече, ако върху дадена визия е поставен и ламинат за допълнителна защита от нараняване.

По принцип се реже само цветния слой, без да се засяга подложката. Тя е важно да остане цяла за лесен транспорт и монтаж по-късно.

Информацията за конкретната фигура или надписи идва от специализирана програма.

Трябва да бъдат съобразени няколко основни правила при изпълнението на конкретната задача:

- Ножът реже по контур, така че всички обекти в дизайна трябва да са векторни.

- Растерните елементи не се четат.

- Шрифтове не се допускат, затова всичко трябва да бъде обърнато в криви.

- Всякакви визуални извивки извън контура, които не са превърнати в обект, няма да бъдат изрязани. Те също са невидими за плотера

- При маркирането на контура, той трябва да е възможно най-тънък и да не е прекъснат като линия, защото в противен случай ножът не затваря цялата фигура.

- Ако фонът или буквата са много големи и се налага да бъдат рязани на парчета, то трябва да се предвиди застъпка на парчетата фолио от поне сантиметър. Както и да се запази чрез пасери оригиналните разстояния в композицията.

Така се улеснява изключително монтажът по-късно и светлина не проблясва между снадките.

- Плотирането на фолиа позволява довършителни работи като поставянето на ламинат за увеличаване устойчивостта на външни промени.

В същото време е задължително да се поставя транспортно фолио, което пази елементите при пренасяне и улеснява изключително монтажа.

Плотирането на фолиа е универсално решение за всякакъв вид реклама, макар че всеки търси оригиналност и уникалност.

Ние, от , смятаме, че с елегантни решения можем да постигнем всички ваши цели чрез този материал.

Богатата гама от стандартни фолиа само улеснява дизайнерските решения и възможности за задоволяване изискванията за качество и привличане на внимание.