Плотиране или рязане на самозалепващо се ПВЦ фолио по контур е най-разпространената форма за реклама, без значение дали става дума за екстериор или интериор.

Тя е универсална – към нея се обръщат фирми от всякакъв калибър.

Но това не учудва никого – богатата цветова гама, наситеността на цветовете, дългият живот, бързото и лесно поставяне върху различни повърхности като витрини, табели, превозни средства, стъкла са само част от натрупалите се през годините аргументи.

Не по-малко важни са ниската цена, качеството и търсен резултат, какъвто и ние в търсим – всяка реклама да привлече вниманието на повече потребители за нашите клиенти.

На пазара съществуват различни производители на универсални и специални ПВЦ фолиа.

При първите цветовете са десетки, като всяка марка има и нестандартни такива. Вторите са съобразени за конкретни условия.

При нас можете да откриете максимален избор от високо качество на оптимална цена. На пазара могат да се открият няколко вида.

✅Стандартните самозалепващи се ПВЦ фолиа са най-масовият тип. Те могат да се използват за всякакъв вид апликация. Биват мат или гланц, като различните серии и номера в един каталог носят информация и за годност.

При гама от над 50 разцветки възможните комбинация зависят единствено от фантазията и усета на дизайнерите. Често срещана практика е поставянето на цвят върху цвят за по-силен контраст.

✅Пясъкоструйното фолио е друг вид, които е с декоративна насоченост.

Създадено е за монтаж върху стъклени витрини, прегради, прозорци. Той е полупрозрачен и създава усещане за матираност. Лепилният му слой е прозрачен. Предлага се в златно или сребърно.

✅Автомобилното фолио също е специализирано фолио.

То е произведено за монтиране върху превозни средства, поради което е много гъвкаво.

Влияе се много по-малко от атмосферни условия, по-малко се свива или разширява след полагане.

✅Флуоресцентното фолио е четвърта възможност за реклама.

При него на пазара има само шест цвята, но всичките са електрикови.

Тяхната яркост и флуоресцетност са основен коз при места със слаба светлина.

✅Не е за пропускане като възможност и транслуцентното фолио.

То е полупрозрачно, използва се за светещи реклами. Може да се монтира и върху витрини, като спира излишните отблясъци поради сатенената си повърхност.

✅Светлоотразителното фолио пък е специализирано за производство на пътни знаци и упътващи табели, както и монтиране върху превозни средства. Има силен лепилен слой, устойчиво е на всякакви външни неблагоприятни условия, химикали, горива и корозия.

Изградено е от хиляди огледално-отразителни частици, което му позволява да отразява всякакъв вид светлина.

Рязането на самозалепващо се ПВЦ фолио става чрез режеща машина – плотер.

Ролките имат широчина от 50 сантиметра до над 180 сантиметра, а на дължина повечето са с размер от 50 линейни метра.

Изрязването става посредством тънко ножче. То се движи по широчина.

shutterstock_1548186452
shutterstock_1187101078
shutterstock_206182429

Валяците на режещия плотер пък местят фолиото по дължина. Важно е да се съобразява и променя натиска на ножчето, защото различните фолиа са с различна дебелина в микрони. Още повече, ако върху дадена визия е поставен и ламинат за допълнителна защита от нараняване.

По принцип се реже само цветния слой, без да се засяга подложката. Тя е важно да остане цяла за лесен транспорт и монтаж по-късно.

Информацията за конкретната фигура или надписи идва от специализирана програма.

Трябва да бъдат съобразени няколко основни правила при изпълнението на конкретната задача:

- Ножът реже по контур, така че всички обекти в дизайна трябва да са векторни.

- Растерните елементи не се четат.

- Шрифтове не се допускат, затова всичко трябва да бъде обърнато в криви.

- Всякакви визуални извивки извън контура, които не са превърнати в обект, няма да бъдат изрязани. Те също са невидими за плотера

- При маркирането на контура, той трябва да е възможно най-тънък и да не е прекъснат като линия, защото в противен случай ножът не затваря цялата фигура.

- Ако фонът или буквата са много големи и се налага да бъдат рязани на парчета, то трябва да се предвиди застъпка на парчетата фолио от поне сантиметър. Както и да се запази чрез пасери оригиналните разстояния в композицията.

Така се улеснява изключително монтажът по-късно и светлина не проблясва между снадките.

- Плотирането на фолиа позволява довършителни работи като поставянето на ламинат за увеличаване устойчивостта на външни промени.

В същото време е задължително да се поставя транспортно фолио, което пази елементите при пренасяне и улеснява изключително монтажа.

Плотирането на фолиа е универсално решение за всякакъв вид реклама, макар че всеки търси оригиналност и уникалност.

Ние, от , смятаме, че с елегантни решения можем да постигнем всички ваши цели чрез този материал.

Богатата гама от стандартни фолиа само улеснява дизайнерските решения и възможности за задоволяване изискванията за качество и привличане на внимание.