Как да подготвим файловете за печат

Как да подготвим файловете за печат

Подготовката на файловете за печат е един от ключовите моменти, от който зависи качеството и цялостната визия на крайния продукт.

Това е етапът, който в най-голяма степен може или да улесни процеса по отпечатването, или обратното – да ви подложи на истинско изпитание.

Всъщност, истината е, че при спазването на определени технологични изисквания, процесът не е толкова сложен и дори и непрофесионален дизайнер би могъл да се справи доста добре.

Всъщност, едно от първите неща, които трябва да съобразите, е какъв точно артикул ще отпечатате от файла, който подготвяте.

Има известна разлика в подхода, ако искате да напечатате визитки, флаери, дипляна или пък книга с твърди или меки корици.

Преди всичко, обаче, има нещо, което трябва да знаете. Файлът за печат – независимо от това за какъв артикул става въпрос, това е обикновено по който не се предполага да се правят каквито и да било корекции след неговото получаване в печатницата.

Графичният дизайн в този файл трябва да е изцяло завършен, текстовете трябва да са финално потвърдени и да не се налага допълнителна работа. Още нещо, което е важно – добре е да проверите ощ еведнъж файла, преди да го изпратите към печатницата, за да се уверите, че в него присъстват всички визуални елементи – картинки, графики и др., както и че използваните шрифтове не „гърмят“, тоест – присъстват адекватно.

Препоръчваме ви да направите второ работно копие на файла, защото понякога – по време на трансфера на файловете, в печатницата може да се получи файл, различен от този, който сте изпратили.

Ако все пак изпратите работен файл за печат, по който се налага да се правят промени, помолете колегите в печатницата да ви изпратят финалния файл, подготвен за печат.

Практиката е печатницата да ви помоли за финално одобрение, преди да завърти машините и да отпечата изделието.

Нещо изключително важно – когато преглеждате файла, който сте получили от печатницата, имайте предвид, че вашите монитори и тези, на които се извършва предпечатната подготовка в печатницата, обикновено имат различна калибрация – тоест може да има разминаване в цветовете.

В подобен случай се пуска копие на файла за печат с цветна проба.

Така можете да видите по какъв начин ще изглежда вашето изделие на практика.

Ако се върнем на подготовката на файловете за печат – нека ви дадем няколко съвета за това.

По всяка вероятност знаете, че когато ви се налага да отпечатате книга, в този случай тялото и корицата се отпечатват отделно.

Да започнем с тялото на книгата – файлът, готов за печат, трябва да е в като всички страници са събрани само в един файл.

Тук има особеност – ако артикулът ще бъде черно-бял, то всички елементи във файла трябва да бъдат в черно или в процент от сивото.

Ако вземем за пример подготовката на изделия с размер 148х210 мм /А5/, то файлът за тялото на книгата трябва да се направи със същите размери.

По отношение на кориците – те обикновено се подготвят в цветовия профил CMYK и се записват във файлов формат PDF, TIFF или EPS, като гърба и първата страница на книгата са записани в един файл.

Задължително размерът на корицата трябва да се раздуе с 5 мм за обрязване – при отворен вариант на корицата, както и с 5 мм по височина от двете страни на изделието.

За да стане по-ясно – за изчисляване на раздувката по широчината на корицата, взимаме следните параметри: основата на кориците е 148 мм х2, към които добавяме още 8 мм за гръбче, както и двете раздувки от по 5 мм.

В крайна сметка за широчината на корицата получаваме 314 мм.

По отношение на височината – при стандартен размер за А5 от 210 мм, трябва само да добавим двете раздувки от по 5 мм, тоест ще получим 220 мм.

И така, за корицата на изделието, при размер А5, трябва да получим файл за корицата при параметри 314 х 220 мм.

Разбира се, винаги когато се прави раздувка, тя се запълва с фона, а не остава бяла.

Това правило, за което ви разказахме, е универсално и се спазва при подготовката на повечето печатни материали.

Ето още няколко неща, които ще ви бъдат полезни, ако решите да подготвите сами файловете си за печат. Вече стана дума в какъв файлов формат трябва да подадете изделието за печат, но все пак проверете дали е в PSD, EPS, CDR и AI, както и PDF, TIFF или EPS.

Ако във визията имате елементи, които достигат до края на печатния материал, задължително предвидете раздувка /наддаване/ от поне 3 мм от всички страни на изделието – това е много важно за правилното обрязване.

При всяко положение във визията за печат ще имате растерни изображения. Съобразете, че резолюцията им трябва да бъде минимум 300.

При подготовката на файла за печат, обърнете специално внимание на шрифтовете – трябва да ги преобразувате в криви.

Има още едно преобразуване, без което не може – векторните и растерните изображения трябва да бъдат преобразувани в CMYK.

Надяваме се, че сме били полезни със съветите си. Ако имате подготвен файл за печат и искате да се консултирате с нас, преди да ни го изпратите за печат, ние с удоволствие ще ви помогнем.